Борба За Смрт

 

 

Кратка содржина

Во напуштено македонско село последниот жител, дедо Милојко, го посетува гробот на неговата сопруга. Таму внимателно си ја планира сопствената смрт во празниот гроб до нејзиниот. Неговиот план се чини совршен се додека едно утро не се соочи со уште постар човек, дедо Јанко, кој седнал на другата страна од празниот гроб. Јанко тврди дека отворениот гроб е на родителите и си го кандисал за себе. Двајцата мажи почнуваат да се расправаат за тоа кој ќе умре во последниот гроб. Во апсурден пресврт, борбата за смрт на Милојко се претвора во борба за животот на човекот кој не го ни познава.

 

Година: 2016
Времетраење: 15′

Екипа

Режисер: Елеонора Венинова
Продуцент: Гоце Кралевски
Кинематограф: Димо Попов
Сценограф: Никола Анѓеловски
Сценарист: Елеонора Венинова
Монтажер: Гоце Кралевски
Музика:Кристиан Сенсини
Костимограф: Ирена Боневска

Актери: Мите Грозданов, Илија Струмениковски

 

 

 

Фестивали и Награди

 

Izmir International Short Film Festival,Turkey, 2016 – Golden Cat Award for second best international film
Drama International Film Festival, Greece, 2016Special Award for Best Male Acting
Balkan Film Food Festival, Pogradec, Albania 2017 – Award for Best short Comedy
ODA, Tetovo, Macedonia, 2017 – Best Editing award
Mediterranean short Film Festival of Tangier, Morroco 2017- Special mention
Macedonian Film Festival, Toronto, Canada 2017 – Best short
Winter Apricots: Prilep International Film Festival, Prilep, Macedonia 2017 – Award for Best Cinematography

Montreal World Film Festival, Montreal, Canada, 2016
Encounters Short Film and Animation Festival, Bristol, UK, 2016
Athens International Film Festival, Athens, Ohio, USA, 2016
Kinenova Skopje, Macedonia, 2016
Certamen Internacional de Cortos Ciudad de Soria, Spain, 2016
Bogotashorts, Bogota, Columbia, 2016
Goa Arts and Literature Festival, India, 2016
Ohrid Film Festival, Ohrid, Macedonia 2016
Filmski Front Festival, Novi Sad, Serbia, 2016
Cinedays, Skopje, Macedonia 2016
Manaki Brothers Film Festival, Bitola, Macedonia, 2016
Tirana International Film Festival, Tirana, Albania, 2016
Linea d’Ombra – Festival Culture Giovani, Salerno, Italy, 2016

Jagran Film Festival, India, 2016
Tuzla International Film Festival, Tuzla, Bosnia and Herzegovina, 2016
Live at Heart Festival, Orebro, Sweden, 2016
Skopje Film Festival, Skopje, Macedonia, 2016
Macedonian Cinema Days, Sydney Astralia 2016
Regensburg Short Film Week, Regensburg, Germany, 2017
Vilnius Film Festival- Kino Pavasaris, Vilnius, Lithuania, 2017
South East European Film Festival, Los Angeles, USA 2017
Pula Film Festival, Pula, Hrvatska, 2017
SEE A PARIS, Paris, France,  2017Divan Film Festival, Cetate, Romania, 2017
Festival Mediteranskog i Evropskog Filma, Trebinje, BIH 2017
Jinzan Hancheng International Short Film Festival, Hancheng, China 2017
Sedicicorto International Film Festival, Forlì, Italy 2017
International Short Film Festival, Berlin, Germany 2017
International Bosporus Film Festival, Istanbul, Turkey 2017
Kultivator Festival, Skopje, Macedonia 2017
aviFEST, Podgorica, Montenegro 2017
Restl Fest, Belgrad, Serbia 2017
Fastnet Film Festival, Schull, Ireland, 2018
Aaretaler Kurzfilmfestival, Münsingen, Switzerland 2018
Link International Film Festival, Virginia Water, United Kingdom 2018
Minsk International Short Film Festival “Kinosmena”, Mnsk, Belarus 2018
Bayelsa International Film Festival – Yenagoa, Nigeria 2019
International Women Filmmakers Festival -Turkey 2021
Fribourg International Film Festival – Switzerland 2024

 

 

 

 

News
Рецензија на  István Szathmáry FIPRESCI критичарот за „Борба за смрт“
“Борба за смрт” во турскиот магазин Hayal Perdesi.
Рецензија за „Борба за смрт“ (CortoEuropa, на италијански)
Сите новости за “Борба за Смрт”
“Борба за Смрт” на страната на Агенцијата за Филм на РМ

 Fighting for Death (2016) on IMDb