БАЛЕ

 

Краток опис

Бале е средовечен човек кој останал слеп кога бил дете. Порано живеел со неговата мајка, неговиот татко, неговиот брат и  двете сестри. Откако завршил средно училиште во Скопје се вратил во Бајчино кај неговото семејство.

Неговото семејство воопшто не била пријатна средина за него. Караниците и кавгите станале негово секојдневие. Сепак, и покрај сите препреки, Бале израснал во зрела личност која не успеала во животот само поради инвалидитетот. Но, неговите проблеми не завршиле тука. По некое време, неговата мајка и неговиот брат биле хоспитализирани во психијатриска институција. Неговите сестри се омажиле и заминале, а тој останал со неговиот татко – алкохоличар. Кога и тој починал, Бале останал сам. И во целата негова самотија, сеуште трага по среќа.

Година: 2014
Времетраење: 24′

Екипа

Режисер: Никола Поповски
Продуцент: Гоце Кралевски
Кинематограф: Фејми Даут
Сценарист: Николче Поповски
Монтажер: Гоце Кралевски
Музика: Дарко Спасовски

Фестивали 

Festival de cine de Lanzarote, Canary Islands, 2014
Cinedays, Skopje, Macedonia 2014
Balkan 3F, Pogradec, Albania 2015

 

Trailer

 

 

 

 Bale (2014) on IMDb