Вести

ДНФ Филмс партнер со Вардар Филм во три краткометражни филмови

Денеска, во просториите на НУФЦ „Вардар Филм-Скопје, на наше огромно задоволство, меѓусебно потпишаа меморандум за соработка НУ Филмски Центар „Вардар филм – Скопјеˮ, застапуван од директорот г-дин Сани Саиди и Друштво за филмска продукција, ДНФ ФИЛМС, застапувано од продуцентот Гоце Кралевски.
⏭️ Овој меморандум нуди взаемна соработка и партнерство на филмските проекти, со работени наслови „Раѓање“ во режија на Милена Витман, „Мала шегаˮ на Трифун Ситниковски, „Прошетка” во режија на Елеонора Венинова, во соработка со Три Точки, поддржани од Агенција за филм на Република Северна Македонија.

„Преекспонирано“ во рацете на агентот за продажба The Open Reel

 

Македонскиот филм „Преекспонирано“, работен по сценарио и режија на Елеонора Венинова и во

продукција на ДНФ Филмс во ко-продукција со ЛИЛИТ, ја објави соработката со италијанскиот агент за продажба The Open Reel, кој ќе го застапува филмот пред странските фестивали и дистрибутери. Првата дестинација за „

Преекспонирано“ кој е во последната фаза на пост-продукција ќе биде маркетот во Кан, каде што филмот ќе биде прикажан на 23 мај на затворена проекција.

Според продуцентот на „Преекспонирано“, Гоце Кралевски, соработката со The Open Reel била воспоставена на работилницата Agora Work in progress на Филмскиот фестивал во Солун, Грција во октомври минатата година каде што Венинова и Кралевски го претставиле филмот пред потенцијалните партнери.

„На таа работилница имавме многу состаноци со потенцијални агенти за продажба, селектори на фестивали и дистрибутери, но The Open Reel ни оставија најголем впечаток со непосредниот однос, искрениот пристап и страста која ја имаа за нашиот филм. Навистина сме среќни што тие ќе не застапуваат, затоа што во услови на хиперпродукција на филмови од целиот свет, навистина е значајно да имате партнер којшто ќе го промовира филмот и ќе се бори за него. Со нетрпение ја чекаме следната фаза за „Преекспонирано“, а тоа е премиера на филмот и негова презентација пред публиката во Македонија и странство“.

The Open Reel е италијанска компанија за продажба на филмови која е фокусирана на артхаус филмови од млади режисери, а нивното портфолио содржи филмови кои имале премиери на големите фестивали, меѓу кои Беринале, Локарно и Торонто.

Интервју на Милена Витман во ПОРТЕР

 

Milena Viitman зборува за новиот филм „Раѓање“ кој е во пред-продукција. „Раѓање“ е поддржан од Агенција за филм, а како продуцент се потпишува Kralevski Goce

 

Линк до интервјуто во ПОРТЕР

„Мала Шега“ со поддршка од HAVC

„Мала Шега“ на Трифун Ситнимковски доби поддршка и од Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) со ко-продукцискиот партнер ИЗВАН ФОКУС од Хрватска. Филмот е поддржан и од Агенција за Филм

 

Инфо на HAVC web страната

 

„Раѓање” и „Мала Шега” на работилницат SPLIT SCRIPT

фото Jakov Prkic/Cropix

 

Два кратки филови „Раѓање” на Милена Виитман и „Мала Шега” на Трифун Ситниковски беа презентирани на работилницата SPLIT SCRIPT. На работилницата под водство на скрипт докторот Razvan Radulescu сценаријата добија доста интересни верзии.

Филмот „Раѓање” веќе доби поддршка од Агенција за Филм на Македонија, а „Мала Шега” е во фаза на развој. Филмовите се во производство на ДНФ Филмс со Гоце Кралевски како главен родуцент.

Повеќе инфо на Split Script – Slobodna Dalmacija

“Преекспонирано” на Солунскиот Филмски Фестивал пред филмските професионалци

„Преекспонирано“ оваа година е дел од Солунскиот филмски фестивал-Агора, каде што заедно со уште 8-те проекти ќе биде прикажан во делот “Work in progress”.

„Преекспонирано“ првпат ќе го види публиката од индустријата, составена од агенти за продажба, дистрибутери и претставници на фестивали, преку клип во траење до осум минути преставен од режисерката Елеонора Венинова и продуцентот Гоце Кралевски. Покрај тоа, тие ќе имаат шанса да освојат една од пост-продукциските награди.

 

8 години љубов кон филмот

Септември е месец на многу почетоци, а за ДНф Филмс е месец на почеток на нашата успешна приказна. Прославуваме 8 години љубов кон филмлот, 8 години поминати низ многу сорабатки и обединѕвање на силите на филмски работници од различни сфери кои ни помогнаа кон нашата цел – продукција на Mакедонски филм. Прославуваме и продолжуваме со  полна пареа за изработка на следни проекти – за сите нас, љубителите на филмската уметност!

ДНФ Филмс со нов краткометражен филм – Раѓање

Новости во ДНФ Филмс! Официјално започнуваме со реализација на нов проект, поддржан од Агенција за филм во сценарио и режија на Милена Виитман и продукција на ДНФ Филмс. Краткометражен филм кои ќе ви доближи недопрени теми кои тлеат во внатрешната борба на многу млади жени. Го очекуваме Раѓање 😉

Marco Crispano со одлично интервју со Милена Виитман за создавањето на сценариото на Раѓање

Творење – производ на автентичност или добра имагинација? Сублимација на сопствени искуства или вештина? Во ова интересно интервју на Marco Crispano со Милена Виитман се зборува за многу прашања поврзани со пишувањето на Раѓање, како и тивката борба која што многу жени неуморно ја водат во модерното општество.

Повеќе на следниот линк: Scariofest за “Раѓање”

 

Filmnewerope  за Преекспонирано

Filmnewerope  за Преекспонирано

“Eleonora Veninova in Postproduction with First Macedonian Film Shot under COVID-19 Restrictions in 2020”

Eleonora Veninova in Postproduction

“Преекспонирано” се гордее и со втората European Shooting Star во нашиот тим

“Преекспонирано” се гордее и со втората European Shooting Star во нашиот тим: Sara Klimoska е одбрана во ова престижно друштво на извонредни актер(к)и, кои ќе ја имаат својата презентација на овогодинешниот Берлински филмски фестивал. Претходно, во 2019 Veselinov Blagoj ја понесе истата награда. 🏆

EFP SARA KLIMOSKA